2015 m. rugpjūčio 28 d.

Lengvas braškinis tortas

Gaivus, vasariškas tortas

biskvitui:
kiaušiniai (3 vnt.)
cukrus (150 g)
miltai (110 g)
bekvapis aliejus (50 ml)
kepimo milteliai (1 a.š.)
tarkuotos apelsinų žievelės (1 v.š.)
apelsinų sultys (2 v.š.)
druska (žiupsnelis)
morenginiam sluoksniui:
kiaušinių baltymai (3 vnt.)
cukrus (100 g)
kremui:
grietinėlė (300 ml)
maskarponė (200 g)
vanilės ankštis (1 vnt.)
apelsino žievelė (1 vnt.)
miltelinis cukrus (50 g)
braškių tyrei:
braškių (250 g)
miltelinio cukraus (30 g)
apelsino tarkuotų žievelių (1 vnt.)
papuošti:
braškės (300 g)
šviežių mėtų lapeliai

Iš vakaro aromatizuoti grietinėlę: vanilės ankštį įpjauti įstrižai peiliu, praskleisti, bukąja peilio puse išskobti sėklas ir viską - ir ankštį, ir sėklas - įmesti į grietinėlę. Nupjauti apelsino žievelę (tik oranžinį sluoksnį).
Įkaitinti orkaitę iki 180 C. Pasiruošti dvi 20 cm skermens kepimo formas - iškloti jų dugną kepimo popieriumi. Ant atsegtos formos dugno kloti popieriaus lakštą, tuomet uždėti formos žiedą ir susegti, o išlindusius popieriaus kraštus apkirpti. Į plakimo indą įmušti kiaušinius, suberti cukrų, druską ir plakti iki tirštos, purios masės. Toliau plakant supilti aliejų, apelsinų sultis ir suberti apelsinų žieveles. Viską dar paplakti kelias sekundes, kad gerai išsimaišytų. Į plakinį šaukštu arba mentelke įmaišyti miltus ir kepimo miltelius.
Kad baltymai gerai išsiplaktų, indai ir plakiklis turi būti sausi, neriebaluoti, todėl reikia krupščiai juos iššluostyti popieriniaia rankšluosčiais. Baltymus išplakti su cukrumi iki standžių putų.
Paruoštą biskvitinę tešlą padalyti į dvi lygias dalis ir supilti į kepimo formas. Ant viršaus atsargiai paskleisti morengo sluoksnį, šaukštu švelniai palyginti viršų. Šauti į orkaitę ir kepti 30 min. Išimti biskvitą iš orkaitės, pirmiausia 15 min. aušinti formoje, po to iš jos išimti ir padėti aušti ant grotelių.
Įdarui skirtas braškes (250 g) sutrinti su cukrumi ir apelsinų žievelėmis. Iš tortui papuošti parinktų braškių išrinkti ir atidėti gražesnes - jos bus skirtos viršui, o kitas supjaustyti.
Grietinėlę išimti iš šaldytuvo, nukošti. Maskarponę sukrėsti į plakimo indą, lėtai sumaišyti su milteliniu cukrumi. Gerai išmaišius supilti grietinėlę ir plakti, iš pradžių lėtai, po to greitį padidinti. Plakti, kol kremas sutirštėja.
Dėti biskvitą morenginiu sluoksniu į viršų, užtepti dalį kremo - kitą palikti viršui. Ant kremo užpilti dalį braškių tyrės ir sudėlioti pjaustytas braškes. Užvožti kitą biskvitą taip pat morenginiu sluoksniu į viršų. Ant viršaus vėl tepti kremo. Viršų galima puošti sveikomis ar pjaustytomis braškėmis. Tortą atsargiai užpilti ar pašlakstyti braškių tyre. Mėtų lapeliai - paskutiniai torto akcentai. Skanaus!

Šaltinis: Beatos virtuvės žurnalas/Vasara

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.