2020 m. balandžio 5 d.

Ryžių ir cukinijų apkepas





cukinija (1 kg)
ryžiai (120 g)
kietasis sūris (60 g)
alyvuogių aliejus (3 v. š.)
miltai (2 v. š.)
druska (pagal skonį)
česnakas (1-2 skiltelės)
pipirai (pagal skonį)
pienas (šiek tiek)

Cukinijas sutarkuoti burokine tarka, sumaišyti su druska, sudėti į kiaurasamtį, o kiaurasamtį statyti į dubenėlį, kad sulaikytų varvančias sultis. Leisti pastovėti 20 min. Kad sultys geriau nuvarvėtų, galima karts nuo karto cukinijas pamaišyti ir spustelti rankomis.
Ryžius gerai nuplauti, užpilti karštu vandeniu ir padėti į šalį, kol jų prireiks. Sūrį sutarkuoti.
Įkaitinti orkaitę iki 210 laipsnių. Cukinijas kuo sausiau nuspausti rankomis ir paskleisti ant virtuvinio popieriaus, kad jos dar geriau nusausėtų. Nubėgusias cukinijos sultis sumaišyti su pienu, kol turėsime pusę litro skysčio, supilti į nedidelį puodą ir pašildyti ant ant lengvos ugnies. Tik pašildyti, užvirti nereikia.
Didesnėje keptuvėje įkaitinti aliejų, jame išspausti česnaką (galima apkepinti ir svogūną), sudėti cukinijas ir pakepinti 5 min. Suberti miltus, išmaišyti, kad gerai pasiskirstytų ir pakaitinti dar apie 2 min. Nukelti nuo ugnies. Įmaišyti dalį kietojo sūrio, viso apie 2 valgomus šaukštus, ir gerai išmaišyti. Pagardinti pipirais. Šiuo momentu paragauti ir jei nieko netrūksta.
Nupilti nuo ryžių vandenį, gerai nuvarvinti ir dėti į cukinijų mišinį. Aplieti šiltu cukinijų sulčių ir pieno mišiniu, gerai išmaišyti ir vėl dėti ant viryklės, kai ims virsnoti supilti į kaitrai atsparų indą, o jei keptuvę galima dėti į orkaitę, galima plikti ir toje pačioje keptuvėje.
Pabarstyti likusiu kietuoju sūriu, apšlakstyti likusiu šaukštu alyvuogių aliejaus, pridegti dangčiu arba folija ir kepti min. tuomet indą atidengti ir vėl dėti orkaitę dar 10-15 min., kol paviršius apdžius ir gražiai pagels (jei viršuje susikaupė daug skysčių, pakaitinti dar keletą minučių). Ištraukus iš orkaitės leisti pastovėti kambario temperatūroje dar apie 10 min. Tuomet galima tiekti. Skanaus!


Šaltinis: čia



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.