2020 m. balandžio 7 d.

Brandintas džiovintų vaisių pyragas



 apelsinų cukatos (100 g)
smulkintos nedideliais gabaliukais džiovintos datulės (100 g)
smulkinti nedideliais gabaliukais džiovinti ananasai (100 g)
džiovintos spanguolės (100 g)
razinos „Jumbo“(200 g)
smulkinti nedideliais gabaliukais džiovinti abrikosai (130 g)
auksinės razinos „Jumbo“ (200 g)
smulkios auksinės razinos (150 g)
stambiai smulkinti riešutai (migdolų, lazdyno, karijų) (150 g)
brendis (200 ml)
sviestas (250 g)
rudasis cukrus (230 g)
miltai (270 g)
kiaušiniai (4 vnt.)
apelsino žievelė ir sultys (1 vnt.)
citrinos žievelė (1 vnt.)
kepimo milteliai (2 a. š.)
cinamonas (2 a. š.)
malti gvazdikėliai (0,5 a.š.)
maltas imbieras (0,5 a. š.)

marlė ir brendis laistymui (2/3 puodelio)

1 diena.
Dideliame dubenyje sumaišyti cukatas, datules, ananasus, spanguoles, razinas, abrikosus, migdolus ir brendį. Uždengti ir palikite per naktį brinkti.
2 diena.
Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Pasiruošti apvalią kepimo formą (24 cm.) nuimamais kraštais: į skardos dugną įkloti apskritimą, iškirptą iš kepimo popieriaus lapo, o skardos šonus ištepti sviestu ir iškloti dvigubu kepimo popieriumi, kad gautųsi aukšti kraštai. Sviestą supjaustyti nedideliais gabalėliais ir palaikyti kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Suberti cukrų ir išsukti su sviestu iki purumo.
Po vieną gerai įmaišyti kiaušinius. Nutarkuoti apelsino ir citrinos žieveles (be baltos dalies), įmaišyti į sviesto ir cukraus masę. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, cinamonu, imbieru ir gvazdikėliais. Įmaišyti miltus į sviesto ir kiaušinių masę, kol neliks sausų miltų. Į džiovintų vaisių ir riešutų mišinį įspausti apelsino sultis ir išmaišyti. Į tešlą įmaišyti vaisius. Iš pradžių atrodys, kad vaisių per daug, bet maišant jie visi gražiai aplips tešla. Tešlą sukrėsti į paruoštą formą. Sumažinti orkaitės temperatūrą iki 150 C ir kepti 1 valandą. Tada temperatūrą sumažinti iki 140 C ir kepti dar 1,5 ar 2 valandas. Ar pyragas iškepęs patikrinti, įsmeigiant medinį pagaliuką: jei pagaliukas aplipęs tešla, dar reikia pakepti; jei pagaliukas sausas - pyragas iškepęs. Jei pyrago viršus gražiai parudo, nepraėjus kepimo laikui, jį užkloti folija. Padėti iš kepimo formos išimtą pyragą ant grotelių ir leisti jam visiškai atvėsti. Kai pyragas atvės, suvynioti jį į brendyje (pusėje puodelio) išmirkytą marlę ir ant viršaus užpilti dar keletą šaukštų brendžio. Tuomet sandariai suvynioti į foliją ir įdėti į maišelį. Saugoti kambario temperatūroje visą mėnesį, mažų mažiausiai - 2 savaites. Rekomenduojama kas dvi savaites pyragą palaistyti keletu šaukštų brendžio. Likus savaitei iki pyrago ragavimo, nebelaistyti. Skanaus!


Šaltinis: čia



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.