2020 m. kovo 26 d.

Sostinės keksas

Kovo 11-osios proga...


miltai (145 g)
cukrus (110 g)
kiaušiniai (2 vnt.)
sviestas (110 g)
įvairiaspalvės razinos (100 g)
džiovintos spanguolės (50 g)
brendis (4 v. š.)
druska (žiupsnelis)
kepimo milteliai (1 a.š.)
vanilinis cukrus (1 a.š.)
miltelinis cukrus (apibarstyti)

Iš vakaro džiovintas uogas nuplauti, nuplikyti verdančiu vandeniu ir nusausinti. Razinas ir džiovintas spanguoles suberti į sandarų indą, užpilti brendžiu, uždengti, kad neišgaruotų alkoholis, ir palikti nakčiai brinkti.
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos. Minkštą sviestą išsukti su paprastu ir vaniliniu cukrumi, kol taps purus, tada įmaišyti kiaušinius. Į gautą masę supilti miltų mišinį kartu su išbrinkusiomis džiovintomis uogomis ir užmaišyti kekso tešlą.
Nedidelę kekso kepimo formą ištepti minkštu sviestu ar iškloti kepimo popieriumi, supilti į ją užmaišytą tešlą. Peilį patepti sviestu ir juo įpjauti tešlą per vidurį, išilgai kepimo formos, kad kildama tešla įtrūktų būtent toje vietoje. Šauti į 180 laipsnių temperatūros orkaitę 20-25 min., kol jis iškils ir iškeps. Ar keksas jau iškepęs, tikrinti mediniu pagaliuku: įkištas ir ištrauktas iš kepinio, jis turi likti sausas. Iškepusį keksą išversti iš kepimo formos ir ataušinti ant grotelių. Praaušusį apibarstyti milteliniu cukrumi ir pjaustyti. Šventei norėjo sūnus papuošti spalvingu glajumi, tai šį kartą pabandėme taip... Skanaus!



Šaltinis: Nostalgiški skanumynai. Atvirlaiškiai su receptais.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.